Den Svenska Samoanen

Om en svensk familj som bosätter sig på en liten ö i söderhavet, Amerikanska Samoa.

Samoan Night

Publicerad 2015-05-02 22:22:59 i Allmänt,

För ett tag sedan så var det Samoansk vecka i skolan som avslutades med en SamoanNight där alla klasser uppträdde med en traditionell Samoansk dans. Det var kul att se och alla var ju jätteduktiga! Tror inte att man kan lägga in filmklipp här dock, men några bilder ska jag väl kunna kämpa med att få in. Tänk på att det i snitt tar mig 5 min per bild, och ibland försvinner allt innan jag hinner säkra det hmmmm. 
Iaf, det som kanske var mest intressant var att veta hur man ska uppträda som publik..... 
Barnen stod på scenen, och genomförde sitt nummer. Då springer plötsligt folk fram och kastar pengar på dem? Sedlar såklart.... Ibland gick personerna upp på scenen för att komma åt att kasta pengar på sin dotter eller son, ibland ställde sig någon och dansade på scenen med de som uppträdde.... Det blev lite mer partystämmning om man jämför med hur det går till i Sverige haha. Och samtidigt kunde man gå fram till ett bord och donera pengar till skolan eller sin klass, och så ropade rektorn upp detta i mikrofonen- tex Grattis Theodor Winkrantz, Dina föräldrar, mormor, kusinerna och din farfar har just donerat 100 dollar! 
Allt detta skulle meddelas under tiden några stod där framme på scenen och försökte genomföra sitt nummer. Personligen tyckte jag att det var riktigt dåligt att det skulle skrikas ut, varför sätta ännu större pengapress på föräldrarna som redan betalar dyra pengar för att ha barnen just i den skolan? En bekant på skolan kände så dåligt samvete över att hennes barn skulle känna sig utanför om inte deras familj ropades ut och donerade så hon hade såklart också gått fram och donerat.... Själv gav jag inte ett öre eftersom jag tycker att det är fel.... 
 
En annan tradition de har här är att vid finare tillfällen som tex när en viktig person är hedersgäst så skänker man gåvor. Det kan vara att olika byar skänker olika saker som mattor, mat osv. Det som är roligt är att dessa bärs fram en och en till denna viktiga person som inte ska le, den sitter bara där och ser butter ut. Och så finns det vad
vi har förtstått en som har som uppgift att för varje gåva utropa ett glädjetjut!? Detta tjut låter som Jiiiiiiihaaaaaa, tänk er en Cowboy som vill få hästen att sätta av i full galopp! 
 
Bilden nedan- Innan showen börjar så kör vi såklart en bön. På Samoanska... 
 
 Teo och några till
 
 Teos klass- Glänsande insmorda i olja, redo att friteras.....
 
Rasmus
 
 
Vincent klass- pengar flyger
 
 
 
 
 
 
 
 Tre underbara ungar efter Samoan Night, på väg hem.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela